Yleisesikuntaupseeri, sotatieteiden tohtori (ST)

Mika Penttinen

Yleisesikuntaupseeri, sotatieteiden tohtori (ST) Mika Penttinen on toiminut johtamisen ja johtajuuden parissa kahden vuosikymmenen ajan. Niin käytännön harjaantumisen kuin harjoittamansa tutkimuksenkin kautta Mikan suureksi mielenkiinnon kohteeksi ovat muodostuneet erityisesti osaamisen johtaminen sekä itsensä johtaminen. Ne ovatkin olleet vahvasti läsnä eri muodoissaan Mikan päivittäisessä työssä ja urheiluharrastuksessa koko 2000-luvun.

Upseeriuransa alkuvuosina Mika työskenteli muun muassa varusmiesten sekä suomalaisten ja ulkomaisten ammattisotilaiden kouluttajana. Tuolloin Mika myös kilpaili aktiivisesti kansainvälisen sotilasurheiluliiton (CISM) ja Suomen sotilasurheiluliiton (SOTUL) kuin yleistenkin sarjojen triathlon- ja juoksukilpailuissa. Myöhemmin urallaan Mika on puolestaan toiminut esimerkiksi eri tason operatiivisissa tehtävissä sekä osallistunut kansainväliseen kriisinhallintaoperaatioon, palvellen nykyään tutkimusryhmän johtajana Maanpuolustuskorkeakoulussa.

Aikoinaan kolmen liikenneonnettomuuden myötä kilpaurheilu sai jäädä, mutta ennen lopullista vetäytymistään kilpakentiltä Mika kuntoutti itsensä niskan kiertonivelen murtumisen jälkeen vielä maratonin SM-mitalistiksi ja SOTUL:n maratonmestariksi. Mikan mukaan kyse ei tuolloin enää kuitenkaan ollut kilpailullisen menestyksen tavoittelusta, vaan vertauskuvallisesta noususta omille jaloilleen, päämääränä vain palata takaisin perusarkeen ja työelämään. Lukuisat kolhut ovat olleet fyysisiltä vaikutuksiltaan suuria; osin jopa peruuttamattomia, mutta toisaalta ne ovat samalla muodostuneet Mikalle henkiseksi voimavaraksi sekä ennen kaikkea lähtökohdaksi monelle uudelle mielenkiintoiselle polulle johtamisen ja johtajuuden parissa.

Kohtaloaan ei voi päättää, mutta siihen kuinka sen kanssa elää on mahdollista vaikuttaa – jokainen meistä on itsensä johtaja.

Mika Penttinen