Uuden esihenkilön matka

Jokainen esihenkilö haluaisi olla johtamansa tiimin jäsenten arvostama ja ihailema. Jos tämä ei ole mahdollista, jokainen esihenkilö haluaisi olla ainakin tiimin jäsenten hyväksymä. Valitettavan usein kuitenkin esihenkilöt eivät saavuta näitä tavoitteita.

 

 

Mitä ottaa huomioon uutena esihenkilönä?

Tuntemuksia

 

 

1. Ahdistusta

2. Epävarmuutta

3. Pelkoja

4. Ristiriitoja

Tarpeita

 

 

1. Hyväksyminen

2. Arvostaminen

3. Kuunteleminen

Tiiminvetäjän haasteita

 

1. Tiimin jäsenten työsuorituksen edistäminen.

2. Tiimin itsenäisten työn mahdollistaminen.

3. Tiimin tunnetason viestien kuuleminen, tarjoten hyväksyntää ja välittämistä.

4. Koko tiimin avoimen tiedonvaihdon mahdollistaminen ja edistäminen.

 

 

 

Uusi esihenkilö aloittaa -blogi

Jokainen esihenkilö haluaisi olla johtamansa tiimin jäsenten arvostama ja ihailema. Jos tämä ei ole mahdollista, jokainen esihenkilö haluaisi olla ainakin tiimin jäsenten hyväksymä. Valitettavan usein kuitenkin esihenkilöt eivät saavuta näitä tavoitteita. Tällöin jotkut heistä muuttavat tavoitteita toisenlaiseen muotoon ja ajattelevat, että pääasia on, että tiimin jäsenet tekevät työnsä. Jotkut esihenkilöt asettavat tavoitteekseen, jopa epäeettisen pyrkimyksen: ”pääasia, että ne pelkää”.

Tiimin toiminnan kannalta olisi tärkeää, että tiimin jäsenet voisivat sijoittaa minäihanteensa tiimin esihenkilöön ja että tiimin jäsenet voisivat jättää tiimin esihenkilön kannateltavaksi sellaisia työhönsä liittyviä tunteita, jotka he kokevat itselleen tai omaksumalleen ammatti-identiteetille vaarallisina. Tällaisen tilan saavuttaminen ei vaadi tiimin esihenkilöltä mahdottomia. Riittää, että hän on omaksunut oikean perusasenteen: ”Olen henkilöstöä varten ja pyrin palvelemaan heitä ja heidän työsuoritustaan mahdollisimman hyvin”. Lisäksi uuden esihenkilön on kyettävä tunnistamaan, miten toimia, jos hän tulee esihenkilöksi 1) jo jonkin aikaa työskennelleen tiimiin tai 2) uuteen tiimiin.

Tavallisin virhe, jonka uusi esihenkilö tekee, tullessaan jo jonkin aikaa työskennelleen tiimin vetäjäksi on, että hän ottaa tiimin asiat hoitaakseen liiallisessa määrin.

Tällöin nimittäin tiimin jäsenet alkavat odottaa saavansa vihjeitä siitä, millaisia toimintatapoja uusi vetäjä pitää hyvinä ja millaisista hän ei pidä. Kun tiimin vetäjä huomaa, että tiimin jäsenet ovat odottavalla kannalla, hän todennäköisesti tulkitsee tämän niin, etteivät tiimin jäsenet oikein osaa toimia. Niinpä hän tiukentaa otetaan entisestään. Tästä seuraa opitun avuttomuuden kierre. Tiimin jäsenet eivät uskalla toimia, kun eivät tiedä miten heidän uuden tiimin vetäjän alaisuudessa tulisi toimia ja tiimin vetäjä alkaa johtaa liian tiukalla ja tarkalla tavalla. On sanomattakin selvää, että tämän huonon kierteen seurauksena tiimin työskentely kärsii ja tiimin jäsenet voivat huonosti.

Lue koko blogi tästä

REFERENSSIT

Divaco

Lantmännen Unibake | Tiimien tarina

Lantmännen Unibake on leivonnaispakasteisiin erikoistunut kansainvälinen osaaja, jolla on vahvat juuret suomalaisessa leipomisessa. Autamme asiakkaitamme erilaistumaan […]

Bootcamp for

Business

Tarkka dataan perustuva läpileikkaus tiimin hyvinvoinnista & tuottavuudesta, minkä jälkeen tiimi pääsee jalkauttamaan tulokset suoraan työhönsä yhdessä Divacon coachin kanssa.

975€

/Henkilö

  • Tulosten purkutilaisuus yhdessä tutkimusjohtajan kanssa.
  • Henkilökohtaiset tutkimustulokset ja kehityssuunnitelmat.
  • Tiimikohtaiset tutkimustulokset ja kehityssuunnitelmat.
  • 1:1 Coaching-tapaamiset
  • Tiedejargonia-takuu!
Tutustu lisää

Non-Profit

Ota yhteyttä ja keskustellaan tarkemmin tarpeestanne.

495€

/Henkilö

  • Tiedejargonia-takuu!
Tutustu lisää